Speel nu backgammon in onze gezellige community! Geheel gratis!

Geschiedenis van backgammon

In december wordt Flash uitgeschakeld in de meeste grote browsers (Firefox, Opera, Microsoft Edge, Apple Safari). Het is dan niet meer mogelijk om het spel te spelen via de browser. Klik hier (google support forum) voor alternatieve oplossingen hiervoor!
Backgammon wordt gezien als een van de oudste bordspellen ter wereld en de wortels van het spel liggen vele mogelijk duizenden jaren terug in de Soemerische cultuur in Mesopotamië, het hedendaagse Irak en Iran.
 
Het spel is niet in een keer ontstaan maar heeft een lange evolutie doorlopen. Het spel uit Mesopotamië was waarschijnlijk een voorloper maar het speelbord had niet precies dezelfde indeling. Maar overeenkomsten waren zeer duidelijk aanwezig. Waar en wanneer het eerste moderne backgammonbord is ontstaan is onduidelijk.
 
Wel bekend is dat het speelbord in zijn huidige vorm in vele oude beschavingen is terug te vinden overal ter wereld. De oude Egyptenaren speelden een soortgelijk spel, de oude Grieken speelden het (Plato heeft het spel ooit genoemd en benadrukte de populariteit ervan) en ook de oude Romeinen speelden het. Ook heeft het spel een enorme populariteit gekend ten tijde van de Renaissance in Frankrijk. In de roman van Walewein komt het spel voor als werptafelspel.
 
Uit 1920 dateert de verdubbelingsdobbelsteen met de waarden 2, 4, 8, 16, 32 en 64. De regels zoals wij die nu kennen zijn in 1931 bedacht in de Verenigde Staten. In de jaren zestig werd backgammon steeds populairder. Dit kwam mede doordat Prins Alexis Obelensky wereldkampioenschappen had georganiseerd op de Bahama's. In de jaren 70 werd het spel herontdekt door fanatieke gokkers in Amerika waardoor het spel een wereldwijde opleving kende. Er kwamen veel toernooien, waarbij aanzienlijke bedragen konden worden gewonnen.
 
In de jaren 80 nam de populariteit weer wat af en anno 2008 is Backgammon overal op internet te spelen en lijkt de populariteit weer wat te groeien.
 
Backgammon kent mede door de evolutie die het spel heeft doorgemaakt vele varianten. Nederland heeft een eigen variant die Tric Trac of Triktrak wordt genoemd. Door de Romeinen werd het spel Tabulae (tafel), Tali (kleine stenen), Alea (dobbelstenen) of Ludos Duodecim Scriptum (spel met twaalf lijnen) genoemd. In Frankrijk heet het Tric Trac en in Spanje Tables Reales. In Griekenland is Tavli een nationaal volksspel. Het bestaat uit drie aparte spelletjes: Portes, Plakoto en Fevga. Ook in Turkije, Libanon, Israël, Irak en Iran is het spel in zijn eigen varianten nog steeds populair.
 
De naam backgammon komt van het Engels back (terug) en game (spelen).


speel gratis backgammon